Űrjárőrök - Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai

1968-ban vetítette nálunk a tévé először az Orion kalandjait. A sorozat nagy siker lett, de a megismerését megkönnyítette az a tény, hogy akkoriban csak egyetlen magyar tévécsatorna működött. Amikor 2003-ban a Filmmúzeum Tv újra bemutatta a sorozatot, már nem látták annyian, pedig még mindig jó kis sorozat, még ha a régi tévézések nosztalgiáját le is vonjuk belőle. A 2004-es mozibemutató kapcsán több tévében, rádióban is felidézték a sorozat emlékét, így a híre olyanokhoz is eljutott, akik talán még semmit nem láttak belőle. Ha te is közéjük tartozol, itt alkalmad lesz egy negyedórányi összeállításban belekóstolni a sorozat igazán egyedi stílusába és látványvilágába. Ha tetszett, keresd fel a sorozat egy magyar nyelvű honlapját, ahol más érdekességeket is találhatsz: filmzenét, szövegkönyvet, társasjátékot, fórumot, híreket, képeket, emlékeket; és utalásokat olyan helyekre, ahol DVD-n a teljes sorozatot meg is veheted.

Az alább letölthető kis előzetest, kedvcsinálót én állítottam össze a tévéből készített felvételből; a tökéletlenségeiért az elnézésedet kérem. Úgy illik, hogy megnevezzem a felhasznált eredeti változat készítőit: a magyar szöveget Niklosz Krisztina írta, a hangmérnök és vágó Papp Zoltán István, a gyártásvezető Szőke Szilvia, a szinkronrendező Somló Andrea, a produkciós vezető Legény Judit, készült a Filmmúzeum megbízásából a Laborfilm szinkronstúdióban. A legfőbb szereplők magyar hangjai: Mécs Károly, Fehér Anna, Oberfrank Pál, Kárpáti Tibor, Galbenisz Tomasz, Götz Anna. Köszönetet mondok mindannyiuknak az előzeteshez nyújtott segítségükért – remélhetőleg nem lesz baj abból, ha egyszer tudomást szereznek róla.

A klip 15 perces, vagyis meglehetősen terjedelmes, de mivel régen készült, a betárcsázós internet korában, beértem a 320x240 pixel képmérettel.

Aki itt találkozott először az Orionnal, annak a figyelmébe kell ajánlanom, hogy nem kivonatot kapott a sorozatból, hanem csak egy jól megkevert ízelítőt, ahogy az a filmelőzetesekben szokás. Azok pedig, akik már ismerik a sorozatot, esetleg engem is, ezért a bolondos kedvemben készített etűdért talán megbocsátanak.

Üdvözöllek.